Cihanbeyli, İç Anadolu Bölgesi nin orta kısmında, Konya iline bağlı bir ilçedir.
Konya ilinin en geniş toprağa sahip ilçesi olan Cihanbeyli, doğusunda Tuz Gölü, batısında Yunak ve Sarayönü, kuzeyinde Kulu ve Haymana, güneyinde ise Altınekin ilçesiyle çevrilidir. Cihanbeyli platosu üzerinde kurulu olan ilçe, kuzeye doğru uzanan Konya ovası nın devamı gibidir. Cihanbeyli ovası nın bir bölümünü sulayan İnsuyu deresi ilçenin başlıca akarsuyudur. Tuz Gölü, Tersakan, Bolluk, Musalar, Süt, Acı, Adil ve Köpek gölleri de ilçe sınırları içerisindedir.
İlçenin yüz ölçümü 4.105 km², toplam nüfusu 85.105 olup, bir merkez ilçe , 13 kasaba olmak üzere toplam 14 belediye ve 21 köye sahiptir.
Yapılan kazılarda elde edilen bilgilere göre Cihanbeyli nin Hititler den itibaren yerleşime açık olduğu görülmüştür.
Cihanbeyli, 1923 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.
İlçe, Esbikeşan (Atçeken), İnevi, Mürseli Efendi gibi isimlerden sonra Cihanbeyli adını almıştır.
İlçede yarı kurak karasal iklim egemendir. İklimin karasal özelliği bitki örtüsünden yerleşmeye, nüfus dağılışından tarımsal faaliyetlere kadar her alanda etkisini hissettirir. Ekonomi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; buğday, arpa, mısır, şeker pancarı, mercimek, kimyon, ayçiçeği ve baklagillerdir.
Cihanbeyli sanayisinde ilçeyle özdeşleşen, Tuz Gölü nde üretilen ve ilçede işlenen tuzun büyük önemi vardır. Alkim e ait sodyum sülfat tesisleri yüzlerce kişiye ve ticari araç sahibine iş imkânı sağlamaktadır. İlçede ayrıca un, yem, bisküvi ve süt fabrikaları bulunmaktadır. Gerek hububat tarımı gerekse şeker pancarı tarımının yaygın olarak yapılması nakliyecilik sektörünü de olumlu yönde etkilemiştir. Kırkışla köyünde sodyum sülfat, Kelhasan kasabasında krom ve Kütükuşağı kasabası yakınında manganez yatakları bulunmaktadır.
1996 yılında ilçede Selçuk Üniversitesi bünyesinde Cihanbeyli Meslek Yüksekokulu açılmıştır. Cihanbeyli de 44 tane ilköğretim okulu, 1 Anadolu Lisesi, 3 Genel Lise, 3 Çok Programlı Lise, 1 İmam-Hatip Lisesi, ,1 Halk Eğitim Merkezi ve bünyesinde Çıraklık Eğitim Merkezi,1 Motorlu Taşıt Sürücü Kursu ve bir de özel dersane vardır.
Örf ve adetler konusunda ilçe genelinde, küçük farklılıklar dışında bir benzerlik mevcuttur. Düğünler, genellikle harman sonu başlar, güz gelmeden bitirilir. Genellikle Perşembe günü başlayıp Pazar günü biten düğünlerde düğün süresi boyunca kalın denilen bir gelenekle davul eşliğinde kız evine gidip gelinir. Cenaze (yas) süresi bazı kasabalarda 3-7 bazılarında ise 15-20 gün sürer. Bu süre ölen kişinin yaşına göre de değişiklik gösterebilir.
Bazı yerlerde cenaze evinin yemekleri komşu ve akraba evlerinden gelirken bazılarında cenaze masrafları tamamen cenaze sahipleri tarafından karşılanmaktadır. Yörede kuraklığın olduğu yıllarda yağmur duasına çıkılır. Okunmuş taşlar dualar eşliğinde akarsuya konulur. Köylüler koyun, kuzu, bulgur vs. bağışlarlar. Kazanlar kurulur ve yağmur duası sonunda pilav dökülür. Bu arada dargınlar da barıştırılır.